AVLYST på grunn av koronasituasjoen og gjeldene smittevernråd.
Bibliotekets Aula, lørdag 14. november kl. 17.00
Programmet
Solister:
Mozart: Håvard Gimse
Schnittke: Atle Sponberg og Eleanor Corr
Dirigent: Øyvind Gimse
På programmet står Mozart, Beethoven og Schnittke. Ingen oppsiktsvekkende
valg av komponister, men i program-valget skjuler det seg intrikate forbindelseslinjer.
Mozarts klaverkonsert nr 11 med Håvard Gimse som solist er et relativt tidlig verk (KV 413) fra mesterens hånd, men tross sine lekende yttersatser - og med det uvanlige grepet å legge en menuett som avslutning - er det en moden og reflektert Mozart vi får høre. Bare den suverene andresatsen er en reise verdt.
I valget av russeren Alfred Schnittkes "Moz-Art à la Haydn" (skrevet i 1977) er det sinfoniettaens forbindelseslinjer trer inn med full kraft. Dette er samtids-musikk, ja vel, men ikke egnet til å skremme noen i Schnittkes intrikate balansegang mellom vår tids klang-erden, helt tydelige Mozart-sitater (symfoni nr 40), humor og musikk som hele tida står og bikker uten helt å lande i en spesifikk stilretning. Ekstra morsomt er selvsagt referansen til Haydns såkalte "Avskjedssymfoni" nr 45 der musikerne en etter en forlater podiet. Schnittke gjør det det samme her! Verket er skrevet for to fiolinsolister, her ivaretatt av Atle Sponberg og Eleanor Corr.
Sinfoniettaen har i Beethoven-året valgt å framføre en av 250-årsjubilantens strykekvartetter, tilrettelagt for kammerorkester av fiolinisten og komponisten Henning Kraggerud. Vi snakker om Beethovens strykekvartett nr 11 opus opus 95 - en intens og dramatisk søyle Beethovens kvartettproduksjon, dog ikke uten glimt av lys og håp. Dette en den siste kvartetten før Beethoven setter i gang med sine siste, såkalt "gale" kvartetter der han sprenger alle vedtatte normer i klassisismen. Men i opus 95 er han fortsatt "innafor" og danner en perfekt stilmessig finale i denne konserten med Sinfonietta Innlandet.
Billetter kr 200,- inkl avgift kjøpes her
eller på Fredrikstad kino.
Britisk fiolinsolist Eleanor Corr
Vinner av 2020 Royal Overseas League prisen, og “PDGYA Young Artist” 2020-22, Eleanor Corr er en Britisk fiolinsolist, kammermusiker og konsertmester med oppdrag over hele Norge og Storbritannia. Hun spilte nylig inn Stravinskysin “L’Histoire du Soldat” sammen med stykker av Harrison Birtwistle og Peter Maxwell-Davies for Linn Records. Eleanor har opptrådt på Royal Albert Hall Elgar Room og St. Martin in the Fields sammen med duo partneren sin Aleksandra Myslek, og skal snart opptre på Queen Elizabeth Hall i London. .
Håvard Gimse, klaver
Håvard Gimse er en av Norges fremste musikere med et bredt og allsidig repertoar. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker. Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge konsertscener, inkludert Wigmore Hall, Carnegie Hall (New York), Palais des Beaux Arts (Brüssel), og Concertgebouw (Amsterdam). Av kammermusikk kan nevnes samspill med Truls Mørk, med flere turnèer bl.a. til USA, Japan og Italia. Berlin Konzerthaus og Carnegie Hall med Tine Thing Helseth , samt konsertopptredener i Beethovenhaus Bonn med Alina Pogostkina og Wigmore Hall med Marianne Thorsen. Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole.
Atle Sponberg, fiolin
Atle Sponberg har markert seg som en av de mest interessante norske fiolinister i dag. Han er aktiv som solist, kammermusiker og orkesterleder. Atle Sponberg har vært solist med en rekke orkestre, aktiv som kammermusiker og har spilt med en lang rekke kjente musikere fra hele verden. Atle Sponberg er kunstnerisk leder for det profesjonelle orkesteret Sinfonietta Innlandet.
Sinfonietta innlandet 2020
Sinfonietta Innlandet er et prosjektbasert orkester med fleksibel besetning som har base på Gjøvik. Orkesteret ble grunnlagt i 1990 av fiolinisten og dirigenten Rolf Bækkelund og kan under sin nåværende kunstneriske leder, fiolinisten Atle Sponberg, se tilbake på 30 år med sammenhengende virksomhet med en lang rekke produksjoner, konserter med nasjonalt etablerte solister, flere cd-utgivelser fulgt av et stort og trofast publikum ikke bare i Gjøvik, men i hele Innlandet.
Selv om basen og opprinnelsen til Sinfonietta Innlandet var og er Gjøvik, er orkesterets ambisjon – som navnet tilsier - å dekke er større geografisk område. Orkesteret har tatt mål av seg å tette igjen det man oppfatter som et geografisk vakuum i den profesjonelle orkestervirksomheten mellom Oslo og Trondheim, og tilby befolkningen i det nye fylket Innlandet orkesterkonserter på nasjonalt, og dermed også internasjonalt, nivå.
Sinfonietta Innlandet spiller i oktober- 20 inn en CD med argentinsk tango på LAWO, som blir lansert i 2021.